Psychiatrie – Forêt de Soignes

Forêt de Soignes is een ziekenhuis gespecialiseerd in psychiatrie. Onze instelling, gelegen in Waver, beschikt over 79 bedden voor een volledige hospitalisatie, verdeeld over drie zorgeenheden.

We beschouwen elke patiënt als het onderwerp en de hoofdrolspeler van zijn of haar eigen behandeling. We benaderen de problemen van elk individu in al zijn eigenheid en hechten veel belang aan respect voor de persoon, ongeacht zijn of haar situatie.

Onze focus ligt niet op de ziekte van de persoon, maar op zijn of haar lijden, dat het gevolg is van de complexe interactie van biochemische, psychologische, sociale, culturele, filosofische en spirituele factoren. Onze therapeutische interventies zijn meer gericht op het in evenwicht brengen van de persoon met symptomen dan op het uitroeien ervan, door middel van een alomvattend, niet-categorisch zorgproces waarin farmacologische behandeling deel uitmaakt van, maar nooit de boventoon voert.

Deze aanpak is gebaseerd op netwerken en multidisciplinair teamwerk met de patiënt voor, tijdens en na de ziekenhuisopname, om de best mogelijke sociale re-integratie te garanderen.

Forêt de Soignes heeft ook een dagziekenhuis.

Onze psychiatrische zorgeenheden

Afdeling algemene psychiatrie

De Némos-afdeling is een niet-acute algemene psychiatrische afdeling die volwassenen met psychische problemen op vrijwillige basis opneemt. In onze actieve, uitgebreide en multidisciplinaire benadering van zorg staan de patiënt en zijn of haar behoeften centraal.

We krijgen vooral de maken met de volgende problematiek:

  • Aanpassingsstoornissen (moeilijke levenssituaties)
  • Existentiële vragen
  • Angststoornissen waaronder posttraumatische stressstoornissen
  • Stemmingsstoornissen waaronder bipolaire stoornis
  • Burn out
  • Psychotische stoornissen
  • Persoonlijkheidsstoornissen
  • Sommige vormen van secundaire afhankelijkheid kunnen in verband worden gebracht (medicatie, alcohol, drugs, emotionele afhankelijkheid, enz.).

De maximale verblijfsduur is 3 maanden. Met behulp van de verschillende ondersteunende diensten en hulpmiddelen die worden aangeboden, biedt de hospitalisatie de patiënt de mogelijkheid om afstand te nemen van zijn dagelijkse leven, terug te stuiteren, te werken aan het herstel van zijn psychische stoornissen en om zijn leven op een meer serene en onafhankelijke manier te hervatten. Een ziekenhuisopname is dus een overgangsperiode waarin introspectie en het mobiliseren van hulpbronnen de patiënt naar verandering leiden.

Verantwoordelijke arts van de afdeling: Dr Sany Dupont
Hoofdverpleegkundige: Tiffany Laforge

Ziekenhuisafdeling voor het zorgtraject voor geïnterneerden

De Baobab unit is een pychiatrische ziekenhuisafdeling met 27 bedden (inclusief 2 “time-out bedden”) die zich richt op herstel, als onderdeel van het zorgtraject voor patiënten die in testfase vrijkomen.

Deze eenheid heeft de opdracht gekregen van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid (FOD) om patiënten te ondersteunen bij het ontwikkelen van een geïndividualiseerd zorg- en re-integratieproject, zodat ze opnieuw een stabiel en kwaliteitsvol leven kunnen opbouwen.

Bij de actieve, allesomvattende en multidisciplinaire benadering van de zorg staan de patiënt en zijn of haar behoeften centraal.

Het therapeutische programma is gericht op het mobiliseren en ontwikkelen van de hulpbronnen van elke patiënt op een aantal gebieden (dagelijks leven, omgaan met gezondheid en welzijn, sociale relaties en interactie, maatschappelijk leven) en op het bieden van toegang tot artistieke, culturele, sportieve en vrijetijdsactiviteiten.

Verantwoordelijke arts van de afdeling: Dr Pierre Schepens
Hoofdverpleegkundige: Raphaël Jungers 

Verslavingsafdeling

De Aubier-afdeling is een verslavingsafdeling die residentiële nazorg biedt aan patiënten die medicatievrij zijn en in balans zijn, met of zonder behandeling.

Opname is niet dringend. Ze wordt gepland na een aanvraagprocedure die aan de aanvrager wordt voorgesteld en door een medische beslissing wordt gevalideerd.

De duur van een verblijf varieert van één tot maximaal drie maanden.

Tijdens de opname wordt elke patiënt ondersteund door het multidisciplinaire zorgteam.

Het doel van hospitalisatie is om de patiënt te ondersteunen in een actief zorgproces op basis van individuele projecten en doelstellingen, met gemeenschappelijke noemers:

  • Experimenteren met onthouding als middel om de werkingsmechanismen van verslaving in twijfel te trekken
  • Nieuwe emotionele managementtools verwerven die alternatieven kunnen bieden voor verslavende reflexen

Het creëren en ontwikkelen van nieuwe interpersoonlijke vaardigheden, te beginnen met de relatie met het therapeutische team en met andere patiënten.

Verantwoordelijke arts van de afdeling: Dr Bernard Deparis
Hoofdverpleegkundige: Elsie Devolder

Uw opname voorbereiden

Voor alle toelatingsaanvragen, stuurt u het formulier ingevuld door een zorgmedewerker terug:

Het formulier downloaden

Kosten van uw ziekenhuisopname

Wanneer u wordt toegelaten, ontvangt u belangrijke informatie in het volgende document: TOELATINGSVERKLARING

Het doel van dit verklarend document is om u te informeren over de kosten van uw ziekenhuisopname. Het zal u helpen een weloverwogen beslissing te nemen wanneer u uw opnameformulier invult.

Onze opnameafdeling zal u helpen dit document in te vullen wanneer u wordt opgenomen in het ziekenhuis.

Lees meer

Contact opnemen met Forêt de Soignes

Per telefoon

010/51.98.11

Per e-mail

accueil.cfs@silva-medical.be

Per post

Chaussée de Namur, 231 – 1300 Wavre